Snoken i vattnet

20140723- CF 1894

Ormar väcker ofta obehag hos oss människor, så också hos mig. Detsamma gäller spindlar. Men på något vis har jag kommit över en del av obehaget när jag har börjat fotografera dem. Ju mera man iakttar dem och ser hur vackra mönster de egentligen har desto intressantare blir de.

20140712- CF 1275

Snoken simmar bra och trivs bäst i och i närheten av vatten. Den lever vanligtvis nära vattendrag och sjöar, där den fångar fiskar och små däggdjur som utgör den huvudsakliga födan. Den kan förflytta sig snabbt och lätt både på marken och i vatten. Snoken är ofarlig för människan.

Snoken är lätt att känna igen om den har de två gulvita fläckarna i nacken. Alla exemplar har inte det, utan de kan också vara helsvarta precis som en del av huggormarna. Om man möter en helsvart orm så kan man skilja snoken från huggormen på ögonens form - huggormen har de typiskt smala, "elaka" pupillerna som reptiler brukar ha medan snoken har "snälla" runda pupiller. Huvudet på en huggorm är plattare och mera trekantigt och snoken är oftast slankare än huggormen. Är du osäker skall du alltså se ormen i ögonen (men inte alltför nära, för säkerhets skull...).

Snok - Rantakäärme - Natrix Natrix

 

Authors

Bloggens författare