I den här bloggen visar jag några av de naturbilder jag har tagit. Bilderna visar förhoppningsvis ens en liten bråkdel av all den skönhet vi kan se omkring oss i naturen, både nära våra vardagliga miljöer och längre ut i vår vackra natur. Jag hoppas att Du hittar något intressant och kan njuta av bilderna! Kom regelbundet tillbaka för se vad nytt som finns i fotobloggen NaturVis!

Bamce Fabricius - författare och fotograf för bloggen NaturVis - är sedan våren 2007 IT-företagare i Esbo, Finland. I min verksamhet  utvecklar jag webbsidor och har tidigare också hjälpt privatpersoner, föreningar och små firmor med olika datorproblem. I samband med några webbsideprojekt har jag också gjort fotojobb, bla. med 360/180° interaktiva panoramabilder för att presentera interiörer. Från och med början av 2019 är jag i ökande grad pensionär, vilket förhoppningsvis ger mer tid för fotograferandet.

Min första kamera, en lådkamera, fick jag som sjuåring. Sedan har det blivit ett antal olika systemkameror (Praktica, Minolta, Canon...). Mörkrumsarbete blev bekant under studietiden, och under de senaste åren har jag jobbat en hel del med digital bildbehandling både på fritiden och för mitt jobb, mest med PaintShop Pro. Jag har fotograferat digitalt sedan år 2002, och försöker för närvarande sortera och gallra bland mina bilder med hjälp av Adobe Lightroom-programmet som jag tycker är ett utmärkt redskap. Mest är motiven naturbilder, framför allt skärgårdslandskap, fåglar, insekter och blommor. Jag fotograferar helst det jag ser i min näromgivning. Bloggförfattaren är alltså en glad amatör som närmast tar dokumentära fotografier och beundrar andra som lyckas sätta en artistisk prägel på sina bilder.

Sedan några år tillbaka är jag medlem i finlands enda svenskspråkiga naturfotoförening, BioFoto Finland. Att delta i olika evenemang som föreningen ordnar och umgås med andra likasinnade har gett mig en hel del nya lärdomar och inspiration.

Kamerautrustningen består för närvarande av en Olympus OM-D EM-1 MkII och som reservkamera en Olympus OM-D EM-1. Till dem som objektiv ett Laowa 7,5mm f/2 och följande Olympus-objektiv: 9-18mm, 25mm f/1.8, 45mm f/1.8, 12-100mm f/4 Pro, 40-150mm f/2.8 Pro, 300mm f/4 Pro med 1.4x telekonverter och ett 60mm f/2.8 Macro. Jag har tidigare haft en Canon-baserad utrustning som genom åren växte sig alltför stor och tung och har därför i början av 2017 bytt till en betydligt mindre och lättare utrustning i Micro Four Thirds-formatet. Diverse tilläggsutrustning så som mellanringar, blixtljus, stativ, Acratech Nomad stativhuvud med gimbal-funktion, 360/180-panoramahuvud, EE-1 punktsikte och en Røde-mikrofon mm. finns också i kameraväskan. Som liten kom-ihågkamera använder jag en Canon PowerShot S110 och min smarttelefon. Bilderna i bloggen är fram till slutet av 2016 tagna med Canon-systemkamerorna och från början av februari 2017 med Olympus micro-four-thirds-utrustningen.

Bloggens namn "NaturVis" kom till eftersom jag ville poängtera att det är natur och naturbilder bloggen handlar om. "Naturligtvis" var redan upptaget på ett flertal sajter, och det kändes bra att korta av det. Natur har alltid varit viktigt för mig. Det gäller ju att vara vis när man rör sig i naturen för att inte störa djurlivet, och jag kommer turvis att fotografera och skriva...