Ny kamera. Jaha - vad är det här då? Jag måste medge att inlärningskurvan för en helt ny kamera är brant när man under många år har vant sig vid logiken hos ett annat märke. Den nya Olympus-kameran är dessutom utrustad med en myriad av egenskaper och möjligheter, så det finns en hel del att bekanta sig med.

Det blev en lång serie försök och experiment med inställningar, sökning efter idéer på nätet, läsning av manualen (jo, faktiskt!) och bläddrande i alla menyer på kameran innan jag började hitta rätt och få kameran inställd som jag ville ha den. Och det jobbet är på intet sätt slutgiltigt slutfört - inställningarna kommer att förändras och förbättras anefter jag lär mig. Det krävs träning och åter träning för att bli helt van med kameran, men när man väl börjar uppnå resultat så är de mycket tillfredsställande!

Olympus OM-D E-M1 Mark II kan i de flesta avseenden konfigureras precis som man själv vill. I stort sett alla knappar och reglage kan omprogrammeras så att de passar ens egna behov! En del av experimenterandet gick ut på att hitta inställningar för de olika knapparna som kändes logiska och som fungerar bra just för mig och för det sätt jag fotograferar på. Nu har jag inställningar som gör att jag snabbt och utan att ta ögat från sökaren kommer åt att byta ISO-värden, vitbalans, fokuseringspunkter, serietagning, AF-funktioner osv., allting skräddarsytt enligt mina individuella behov.