Att fotografera flygande fåglar är inte lätt, speciellt med ett stort teleobjektiv. Det är svårt att få fågeln i sökaren och svårt att följa fågelns rörelser, speciellt om den rör sig oregelbundet. Olympus erbjuder ett utmärkt hjälpmedel för att underlätta det här - punktsiktet EE-1. Siktet placeras ovanpå kameran i blixtskon och justeras så att den röda, upplysta punkten i siktet stämmer överens med autofokusens mittpunkt. Sedan kan man använda siktets röda punkt för att rikta kameran mot fågeln och har därför ett betydligt större synfält.

Här är siktet monterat på kameran (som här står på ett Benro-stativ med ett Achratech-stativhuvud som fungerar som gimbal):

IMG 20180614 130015

 

Det här är vad man ser i siktets sökare när siktet är aktiverat. Ljusstyrkan på siktpunkten kan justeras. Man måste ha ögat på ungefär samma höjd/bredd som mitten av siktområdet för att träffa rätt. Man justerar först siktet med hjälp av två hjul på underkanten av siktet så att det stämmer överens med det man siktar på i sökaren. Sedan kan man använda siktet utan att titta i sökaren. De två justeringsknapparna skall man se till att inte röra när man packar in siktet eller sätter det på kameran. Om man i misstag rör dem så  måste man justera om siktet igen före det fungerar rätt.

IMG 20180614 130015

 

Hopfällt tar siktet inte mycket plats. Det har två knappbatterier som verkar ha mycket bra hållbarhet.

IMG 20180614 130015

 

Det går utmärkt att använda siktet på frihand och följa med till exempel flygande fåglar. Eftersom man inte har ögat mot sökaren så ser man omgivningen och kan hitta sitt objekt betydligt lättare. Användningen kräver lite övning, men mängden 'keepers' ökar tydligt när man lär sig tekniken!

Nedan några bilder som jag har tagit med siktet som hjälp.

 5085825

 5085825

På de två följande bilderna med orolig bakgrund har jag också använt kamerans fokuseringsområdesinställning. Det är ca 80 meter till skogen i bakgrunden, så jag ställde in fokuseringsområdet på 5-70 meter. Ingen risk att kameran fokuserar på skogen!

 5085825

 5085762

Den sista bilden är tagen efter solnedgången i rätt svagt ljus. Siktet fungerar bra också då!

 5085825