Den här funktionen hos Olympus EM-1-kamerorna är synnerligen användbar. Fotografering av åskväder, fyrverkerier, by-night med utdragna billjus är bara några tillfällen då man har nytta av den. Man kan också använda den för fotografering av föremål i en miljö där bra belysning saknas - tex. produktfotografering då man inte har tillgång till någon form av studio.

Bilden här nedan är tagen i ett helt mörkt rum med två ficklampor som belysning! Det är en 4cm hög älg-skulptur som har ett vanligt vitt A4-papper som bakgrund. Jag har använt 60mm makro-objektivet och ställt in Live Composite-fotografering med 0.5 sek exponeringstid.

När man använder den här metoden ser man i kamerans skärm hur bilden växer fram, precis som när man framkallar fotografier i ett mörkrum (en närmare beskrivning hittar du här). Jag använde två ficklampor (en med varmt ljus och en LED-lampa med ett kallare, blåare ljus) för att "måla" ljus på älgen. Från olika håll, med olika avstånd och belysningstid på ljuset, och följde med i skärmen hur det såg ut och var jag behövde fylla på med mera ljus.

Slutresultatet blev rätt intressant. Bara fantasin sätter gränser för hur den här funktionen kan användas!

BFAB8289