Några mycket intressanta egenskaper hos vissa Olympus-kameramodeller, bland annat EM-1 mark II,  är de olika Live-fotograferingslägena. Live Bulb, Live Time och Live Composite. Det innebär att när man använder dem så får man se bilden växa fram stegvis på kamerans skärm. Det är precis samma känsla som det var att se bilden växa fram på pappret i mörkrummet. Hittills har jag bara hunnit göra ett par tafatta försök med den i mitt tycke intressantaste av de tre lägena - Live Composite. Några bra bilder har jag inte ännu, men fyller på med sådana här när jag har lyckats.

Man väljer de olika live-lägena genom att välja M (manuella inställningar) och sedan vrida slutartidsinställninegn ända förbi 60". Där kommer i tur och ordning LIVEBULB, LIVETIME och LIVECOMP.

 

Live Bulb

Det här är normal bulb-fotografering där slutaren öppnas genom tryck på utlösaren och stängs när man släpper utlösaren. Men med en twist: bilden växer småningom fram på skärmen, så det är lätt att se när man har exponerat rätt.

 

Live Time

Live Time är i stort sett samma sak som Live Bulb, men man kan släppa utlösaren och det krävs ett tryck till för att stänga slutaren. Praktiskt för mycket långa exponeringar.

 

Live Composite

Det här är kanske den intressantaste varianten. Här kan man justera exponeringstiden för exponeringarna från 0,5 sekunder till 60 sekunder. Man börjar med att välja utsnitt för motivet och ta ett par provblider så att man hittar en exponeringstid som belyser motivet på lämpligt sätt. Sedan aktiverar man LIVECOMP och tar en första bild som kommer att vara grundbilden för resten av fotograferingen. När man sedan aktiverar fotograferingen på nytt börjar kameran ta en serie bilder med den inställda exponeringstiden ända tills man väljer att avsluta. De nya bilderna kombineras med grundbilden så, att bara ljusare partier tas med. Och hela tiden så, att bilden stegvis växer fram på skärmen. Det här är alltså en utmärkt egenskap för tex. fyrverkerier, blixtar, by-night-bilder i en stad, stjärnfotografering där man vill visa stjärnornas rörelse, ljusmålning osv.!

Här är den första bilden jag tagit med Live Composite-inställning. Den är tagen under ett kraftigt åskväder, inifrån bilen med regnet ösande ner över vindrutan, kameran på frihand lutad mot ratten (jag hade parkerat...). Därför är bildkvaliteten inte speciellt bra, men blixten fångades i alla fall efter en knapp minuts fotografering med 1 sekunds exponeringar.

 

Åskväder och blixt

 

Mera bilder kommer senare .... till dess kan du titta på vad man hittar på Googles bildsökning med sökorden "olympus live composite"  :-)