I början av 2017 bytte jag kamerautrustning. Min Canon-utrustning hade med åren vuxit sig stor och mycket tung, och jag började därför småningom fundera på olika alternativ som skulle vara lättare och smidigare. På en fotokurs hösten 2016 stiftade jag bekantskap med min kurskamrats nya Olympus OM-D E-M1 Mark II kamera. Den verkade mycket intressant och jag började lusläsa olika tester och beskrivningar på nätet. Sedan var valet klart.

OM D E M1 MkIIDet kändes konstigt att efter många år av Canon-användning helt sonika sälja hela utrustningen för att köpa en helt ny och för mig obekant utrustning, och att byta till en Micro Four Thirds-sensor som man i fotokretsar hittills lite har sett ner på - "skall man ha hög bild kvalitet så skall det ju vara en Full Frame sensor"... . Jag bestämde mig för att skaffa ovan nämnda kamerahus och till den en serie objektiv som till brännviddsomfånget motsvarade mina tidigare objektiv.

Eftersom sensorn i Olympus-kameran är en MFT-sensor (Micro Four Thirds) så gäller det att hitta bra objektiv tillverkade just för den om man vill optimera kvalitet, storlek och vikt. Valet står främst mellan Olympus egna objektiv, Panasonics objektiv och om man vill ha manuella objektiv också bla. Voigtländer. De bästa objektiven får man om man väljer ur Olympus Pro-serie och då får man också garanterat väderbeständiga objektiv (kamerahuset är också väderbeständigt).

Det säger sig självt att det också här lönar sig att satsa på kvalitet - bra objektiv är inte billiga, men jämfört med fullframe-objektiven är MFT-objektiven faktiskt mycket förmånliga! Jämför tex. Olympus mycket uppskattade 300mm f/4.0 ED IS Pro-objektiv som idag som nytt kostar ca 2600 € med motsvarande 600mm objektiv som hos Canon kostar ca 12000€ och hos Nikon ca 10000€! Bildkvaliteten och konstruktionskvaliteten på Olympus-objektivet är superb... (Här några exempel på Flickr).

Min utrustning just nu består förutom kameran och en OMD EM-1 som reservkamera av följande objektiv:

  • Laowa 7.5mm f/2 C-Dreamer
  • Olympus M.Zuiko 9-18mm f/4-5.6 ED MSC
  • Olympus M.Zuiko 25mm f/1.8 MSC
  • Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8 MSC
  • Olympus M.Zuiko 60mm f/2.8 ED MSC Macro
  • Olympus M.Zuiko Digital 12-100mm f/4 IS PRO
  • Olympus M.Zuiko 40-150mm f/2.8 PRO
  • Olympus M.Zuiko 300mm f/4 ED IS PRO
  • 1,4x telekonverter som passar ihop med de två sistnämnda objektiven

Med de här objektiven täcker jag ett brännviddsområde som på en Full Frame kamera motsvarar 15-840mm! På grund av kamerans inbyggda 5-axlade bildstabilisator som också utökas med stabilisatorn i PRO-seriens objektiv kan man dessutom i mycket stor utsträckning lämna bort stativ och fotografera på frihand, tom. med teleobjektivet! Också den övriga tilläggsutrustningen är både mindre och lättare. Min kamerautrustning väger nu drygt hälften av vad den tidigare utrustningen vägde, och både mina axlar och jag är mycket nöjda...

I den här artikelserien skall jag presentera några av egenskaperna hos den här synnerligen mångsidiga kameran. Några noggranna genomgångar, värderingar  eller tester blir det inte - sådana finns det redan gott om på nätet (kolla tex. DPreview, LensTip mfl). Jag kommer närmast att fundera allmänt kring sådana egenskaper och detaljer som jag har använt och blivit nöjd med och kanske beskriva hur de används.

Stay Tuned, som det heter - här kommer att dyka upp ny beskrivningar och praktiska råd så småningom!